Scrisoarea Fondatorilor

Dragi Parteneri,

Suntem bucuroși să raportăm că 2022 a fost un nou an excelent pentru Autonom, fiind cel de-al 16-lea an consecutiv de creștere de la înființarea firmei, cu o creștere anuală medie compusă (CAGR) de 51%.

Încă de la începuturile Autonom am avut de-a face cu diverse crize si șocuri, negative sau pozitive, care au determinat schimbări frecvente de direcție - provenite din sfera economică, legislativă și socială. Declanșarea crizei pandemice și incertitudinile geopolitice ale momentului au fost cele mai recente evenimente majore, care ne-au provocat să găsim soluții pentru a ne adapta, a progresa și pentru a conduce compania la nivelul următor.

Ultimii trei ani au fost caracterizați mai mult ca oricând de volatilitate, impredictibilitate, complexitate și ambiguitate, cu mulți factori disruptivi care au (re)modelat mediul economic local și internațional. În acest context, strategia noastră a rămas prudentă, am analizat cu atenție scenariile posibile și am luat decizii cu responsabilitate pentru viitor, alături de partenerii noștri. Partea cea mai interesantă este că mediul V.U.C.A. pare să fie unul propice pentru Autonom, care continuă să fie o organizație foarte agilă, chiar la dimensiunea actuală.

În 2020, într-un context în care mulți operatori globali de mobilitate s-au confruntat cu dificultăți, Autonom a înregistrat venituri consolidate de 327 milioane lei și un profit net de 7,2 milioane lei. În 2021, într-un context influențat încă de pandemie, am continuat procesul de creștere, înregistrând venituri de 394,3 milioane lei (+16% față de anul de referință din 2019) și un profit net de 22,5 milioane lei.

Anul 2022 a continuat să fie unul marcat de multiple șocuri la nivelul economiilor locale și globale: inflație puternică, accentuată de disfuncționalitățile din lanțurile de aprovizionare, de creșterea prețurilor la energie și materii prime, a dobânzilor bancare pentru credite, a costurilor cu forța de muncă. De asemenea, am asistat la accentuarea sentimentului de urgență la nivel de decizii și acțiuni în criza climatică.

Cu toate acestea, pentru Autonom a fost un an în care a obținut o performanță solidă și în care a înregistrat venituri de 647.2 milioane lei, +64% față de 2021 și un profit net de 57.8 milioane lei, în creștere cu 157%. Am continuat să ne întărim poziția pe piață, 80% din creșterea din 2022 fiind organică. Activele noastre imobilizate au crescut cu 68%, depășind pentru prima dată un miliard de lei, mai exact au ajuns la 1,13 miliarde lei. Totodată, valoarea flotei de închiriere a înregistrat o creștere de 115%, ajungând la 597,8 milioane de lei, în timp ce categoria privind dreptul de utilizare a activelor a crescut cu 29%, până la 480 milioane lei. În cei 16 ani de activitate, considerăm că am construit cel mai mare ecosistem de mobilitate din România, iar toate acestea sunt rezultatul direct al strategiei noastre de afaceri pe termen lung și a culturii organizaționale bazate pe învățare continuă, dezvoltare personală și autonomie.

Suntem mândri de traiectoria noastră de creștere compusă („o forță foarte puternică în Univers”), având în vedere că în primul an de activitate înregistram venituri de 800.000 de lei, iar în prezent, această valoare reprezintă suma facturată în decursul a trei ore.

Unul dintre proiectele cu o importanță strategică în 2022 a fost achiziția Țiriac Operating Lease, o afacere cu venituri anuale de peste 90 de milioane de lei și active de peste 200 de milioane de lei. Odată cu aceasta, flota noastră a crescut cu peste 2.600 de mașini, marcând astfel a doua mare fuziune și achiziție din istoria Autonom. Absorbția companiei a fost realizată exemplar de către echipa noastră, demonstrând încă o dată capacitatea de a integra eficient alte companii compatibile cu modelul nostru de afaceri.

Mai mult, am continuat tradiția de a lansa premiere financiare pe piața locală și am anunțat un nou partener de finanțare, Banca Europeană de Investiții, alături de care vom accelera procesul de tranziție către o flotă verde. Prima finanțare acordată de către BEI pentru transport green în România ne va sprijini în demersurile noastre de transformare a soluțiilor de mobilitate pentru companii și să extindem flota de mașini electrice și hibride. O altă premieră a fost comandarea a 200 de mașini electrice Tesla (Model 3 și Model Y), din care primele loturi au fost deja adăugate în flota noastră.

Suntem

Performanța la nivel de linii de business

Toate liniile de business, inclusiv cele secundare, au înregistrat o performanță notabilă în 2022 și s-au dovedit a fi motoare de creștere ale companiei.

Divizia de Leasing Operațional și-a continuat evoluția pozitivă, realizând o creștere semnificativă, de +58% în 2022, față de finalul lui 2021, și înregistrând venituri de 293,9 milioane lei. Am încheiat anul 2022 cu o flotă de 10.949 de vehicule închiriate în leasing operațional, în creștere cu 52% față de finalul lui 2021.

În mod tradițional, clienții noștri principali pentru leasing operațional sunt companiile mici și mijlocii, însă vedem o cerere în creștere din partea clienților mari, Bergenbier fiind un exemplu excelent de companie cu nevoi complexe, care a accesat anul trecut serviciile noastre. Credem că aceste rezultate dovedesc puterea produsului full service oferit de Autonom, dar și creșterea gradului de notorietate și încredere în brandul nostru.

Autonom Rent-a-Car a avut parte, de asemenea, de un an cu rezultate excepționale. Veniturile diviziei au crescut cu 52% în 2022 față de 2021 și au ajuns la 104,7 milioane lei în 2022, evoluția pozitivă fiind determinată de o serie de factori. În primul rând, creșterea turismului și a traficului de pasageri pe aeroporturile din România a contribuit semnificativ la creșterea veniturilor, Autonom fiind prezent în toate aeroporturile mari din țară. Peste 21 de milioane de pasageri au trecut pragurile aeroporturilor din România, reprezentând o creștere de 87% față de 2021, potrivit datelor Asociației Române de Aeroporturi (AAR).

În al doilea rând, presiunea din piața auto, determinată de întârzierea livrărilor, a permis pieței să profite de cererea ridicată pentru soluții de mobilitate temporare, generând un grad de utilizare a activelor foarte ridicat și prețuri corelate cu nivelul ofertei. În cazul Autonom, menținerea gradului de ocupare al flotei de rent la peste 88% a contribuit semnificativ la creșterea veniturilor.

Un alt factor care a contribuit la rezultatele excepționale din 2022 a fost avansul înregistrat în segmentul serviciului de mașină la schimb în caz de accident. Conform legislației române, șoferii păgubiți în accidente rutiere au dreptul de a solicita un autoturism de înlocuire pe perioada reparației, costul acesteia fiind decontat de asigurarea RCA a șoferului vinovat.

Divizia de vânzări mașini Autonom AutoRulate, a înregistrat de asemenea rezultate financiare foarte bune în 2022. Veniturile totale din vânzarea vehiculelor rulate s-au ridicat la 120,8 milioane lei, în creștere cu 54% față de 2021, în principal datorită majorării cu 32% a numărului de mașini vândute și a creșterii prețurilor pentru mașinile second-hand.

Privind dincolo de cifre, în 2022 Autonom a continuat să joace un rol activ în comunitate prin sprijinirea inițiativelor care promovează antreprenorialul, cultura și sportul, dar fără a se limita la acestea. Deși lucrăm cu diverse scenarii excepționale în minte, nu considerasem relevant riscul izbucnirii războiului în Ucraina. Cu toate acestea, ne-am adaptat rapid la situație, ca de fiecare dată, și am activat în mai puțin de 24h platforma noastră Help, pe care am dezvoltat-o și folosit-o în timpul pandemiei pentru a oferi asistență în transport. Prin intermediul acesteia, am primit peste 100 de solicitări la nivel național, fără a se limita la nevoia de transport. Ne-am transformat dintr-un furnizor de soluții de mobilitate, într-un conector, demonstrând angajamentul nostru de a face tot ceea ce este necesar pentru a sprijini comunitatea atunci când este nevoie de noi. Am închiriat inclusiv mașini jurnaliștilor pentru a putea ajunge în zona de război, astfel încât ei să poată oferi lumii actualizări cu privire la război din prima linie și să amplifice acțiunile de caritate.

Un alt eveniment important pentru noi în 2022 a fost aniversarea a 10 ani de existență a Fundației Autonom -10 ani de implicare în comunitate și de fapte bune, perioadă în care am derulat peste 840 de proiecte cu impact în educație. Doar anul trecut au fost realizate 202 proiecte educaționale, cu implicarea a peste 300 de voluntari „autonomi”, de care au beneficiat peste 4.500 de copii din peste 88 de localități. În plus, programul nostru pilot de dezvoltare personală în școli, Devino AutonOm, a ajuns la peste 450 de copii.

Per total, 2022 a fost un an în care am avut parte de o activitate intensă care a adus rezultate excelente tuturor părților implicate, atât în ceea ce privește performanța financiară, cât și cea non-financiară. Mulțumim echipelor noastre pentru dăruirea și contribuția avută în succesul Autonom, de la înființare până în prezent. Și în 2023, valorile noastre de bază – inovația, învățarea și sustenabilitatea, ne vor fi călăuză pentru a duce Autonom la următorul nivel.

Principala provocare pe care o vedem în 2023, în vremurile economice incerte pe care le tranzităm, este legată de accesul la finanțare și costul acesteia, „la pachet” cu o încetinire a economiei globale. Creșterile semnificative ale dobânzilor ne pot influența deciziile cu privire la structura de finanțare a Autonom. Astfel, decizia pe care am luat-o de două ori până acum, de a accesa finanțări semnificative pe piața de capital, ne ajută mult în prezent și în perioada următoare, oferindu-ne costuri de finanțare previzibile și reducând riscul legat de volatilitatea costurilor de finanțare netransferabile în venituri.

Privind către viitor și evaluând obiectivele noastre pe termen scurt, mediu și lung, rămânem angajați în strategia noastră de creștere. Ne extindem liniile de afaceri existente și explorăm introducerea de noi servicii și divizii de afaceri complementare în portofoliul Autonom care să potențeze mai departe această creștere.

Viziunea noastră actuală este de a dezvolta un hub de mobilitate și de soluții de creștere a business-ului, care să satisfacă nevoile diversificate ale clienților noștri, persoane juridice și fizice deopotrivă, la cele mai înalte standarde de calitate.

Vă mulțumim pentru încredere și pentru că ne sunteți alături în această călătorie!

Marius Ștefan

Dan Ștefan