Poziţionarea companiei

Autonom Services SA este un furnizor major integrat de soluții de mobilitate, disponibil la nivel național, către care companiile își pot externaliza complet sau parţial serviciile de mobilitate.

Din poziția sa privilegiată, compania asigură soluţii variate de mobilitate IMM-urilor și companiilor antreprenoriale din România, cu flote de până la 100 autovehicule de pasageri sau comerciale, prin intermediul reţelei sale de 46 de agenţii, prezente în 33 de orașe din România.

Pieţele pe care operează Autonom în România

Pieţele de leasing operaţional și rent-a-car sunt dominate de multinaţionale. Autonom este cel mai important operator independent pe pieţele de leasing operaţional și rent-a-car din România.

Piaţa de Leasing Operaţional din România

Potrivit celor mai recente date furnizate de ASLO în luna martie 2023, numărul de autovehicule operate în regim de leasing operaţional a crescut cu 5% față de finalul anului 2021, depășind astfel pragul de 80.000 de unități în administrare.

Conform datelor centralizate de Asociația Societăților de Leasing Operațional, în topul primelor 5 companii membre intră: Arval Service Lease România, LeasePlan România, ALD Automotive, Autonom Services și New Kopel (SIXT Group Romania).

Piaţa de Rent-A-Car din România

Piaţa serviciilor rent-a-car este de asemenea dominată de grupurile multinaţionale de profil prezente pe pieţele mature din Europa și Statele Unite (Avis, Europcar, Sixt, Hertz, Enterprise).

Operatorii licenţelor multinaţionale active în industria rent-a-car au vizat în primul rând locaţii în aeroporturi, în timp ce Grupul a dezvoltat o reţea de agentii extinsă la nivel naţional în 33 orașe, ceea ce i-a permis accesarea unei clientele diversificate.

În prezent, nu există date relevante cu privire la dimensiunea pieţei rent-a-car în România în 2022. Autonom estimează că piața de închirieri în România a atins pragul de 10.000 de mașini.

Piaţa de mașini rulate

Piaţa de mașini rulate este extrem de fragmentată – există vânzări efectuate prin site-uri dedicate, furnizori specializaţi, dealeri auto, companii de leasing și rent-a-car cât și la nivel individual. Activitatea de import a mașinilor rulate în România este destul de semnificativă. Din acest motiv, este dificil de estimat cota de piaţă pe care o are Autonom.

Potrivit ACAROM, numărul autoturismelor second-hand înmatriculate în România per total an 2022 a fost de 316.332 unități, în scădere cu -20% față de 2021, respectiv 395.759 unități.