Rezultatele principalelor linii de business în 2022

Leasing Operaţional

Leasingul operaţional este un instrument de externalizare a flotelor auto, în vederea optimizării cheltuielilor operaţionale, potrivit atât pentru companiile cu parcuri mari de autovehicule, cât și pentru firmele mici antreprenoriale care exploatează doar câteva autovehicule.

În 2022, ne-am păstrat concentrarea pe flote mici și mijlocii și am reușit să fim încă o dată cu un pas înaintea pieței, deoarece am avut la dispoziție resursele necesare pentru a furniza servicii adaptate la context și în linie cu nevoile și așteptările clienților noștri. Totodată, ponderea clienților cu flote mari și nevoi complexe a crescut în portofoliul Autonom, Bergenbier fiind un exemplu relevant în acest sens.

La începutul anului 2022, principala noastră prioritate a fost integrarea Premium Leasing în ecosistemul Autonom. Experiența dobândită anterior în procesul de integrare al BT Operațional Leasing, ne-a învățat cum să facem acest proces mai simplu și mai bine, păstrându-ne focusul pe oameni, procese și canale de distribuție. Astfel, absorbția Țiriac a fost realizată în termen de 1 lună de la data primirii confirmării de la Consiliul Concurenței, mai exact la data de 01.05.2022.

Autonom are potențialul de a crește substanțial pe termen mediu volumele de business generate cu clienții actuali, prin creșterea numărului de mașini și servicii externalizate de către acestea. În mod practic, ar fi astfel posibilă mai mult decât o dublare a cifrei de afaceri a companiei pe segmentul leasing operațional într-un anumit interval de timp, chiar și fără atragerea de clienți noi, în condițiile în care s-ar putea valorifica la potențialul maxim întreaga bază existentă de clienți, dacă aceștia ar consimți să opereze treptat întreaga flotă în regim de leasing operațional. În același timp, clienții celorlalte divizii ale Autonom reprezintă o bază reprezentativă de creștere pentru divizia de leasing operațional, și viceversa.

Dezvoltarea mediului de business și a companiilor locale ne preocupă și reprezintă o direcție strategică pentru echipa Autonom. Investim resurse importante pentru a sprijini antreprenorii români să se dezvolte și în acest sens, în 2022, odată cu ridicarea restricțiilor pandemice, am reluat organizarea seriei de evenimente Autonom Business Elite, evenimente de networking și dezvoltare, dedicate antreprenorilor locali. Au fost alături de noi peste 500 de antreprenori și reprezentanți ai top managementului companiilor din cele 6 orașe în care am reușit să ajungem - Brașov, Constanța, Iași, Timișoara, Cluj și Craiova. Anul acesta ne propunem să creștem numărul locațiilor și să dezvoltăm comunitatea Autonom.

Totodată, ne-am implicat în proiecte de creștere a awareness-ului privind mașinile electrice și de conștientizare a beneficiilor, dar și a modificărilor determinate în comportamentul utilizatorilor, care pot reprezenta o barieră în procesul de adopție în lipsa tuturor informațiilor necesare prin proiectele Cars & Roads și RoCharge, dezvoltate de Autocritica. De asemenea, am început conturarea unui produs dedicat de leasing operațional – Autonom Business Green – cu avantaje suplimentare pentru cei ce își doresc să facă tranziția la o mașină electrică, dar ezită încă să facă acest pas gândindu-se la problema autonomiei la drum lung sau că o mașină electrică ar putea să nu fie potrivită pentru ei.

Un alt factor care a influențat rezultatul pozitiv al segmentului leasing operațional, dar și al celorlalte activități reprezentative, este dezvoltarea diviziei de parteneriate și creșterea colaborărilor cu entități sectorul bancar și dealeri auto.

Rent-A-Car

Gamă diversificată de servicii de închiriere autovehicule pe termen scurt (între o zi și 12 luni). Peste 85% din cifra de afaceri a acestei divizii este generată de persoane juridice.

Total Venituri Rent-A-Car 104.726.869 lei Grad de ocupare 88 % Număr de agenţii 46 de agenţii în 33 de orașe

Anul trecut, evoluția pozitivă a fost determinată de o serie de factori, cererea crescând pe toate cele trei direcții de business ale diviziei, atât din partea companiilor, cât și a persoanelor fizice.

În primul rând, creșterea turismului și a traficului de pasageri pe aeroporturile din România a contribuit semnificativ la succesul nostru, Autonom fiind prezent în toate aeroporturile mari din țară. Peste 21 de milioane de pasageri au trecut pragurile aeroporturilor din România, reprezentând o creștere de 87% față de 2021, potrivit datelor Asociației Române de Aeroporturi (AAR). Aeroportul Henri Coandă din Otopeni a înregistrat cei mai mulți călători (12,5 milioane de pasageri), urmat de Aeroporturile Cluj-Napoca, Iași, Timișoara și Suceava.

În al doilea rând, presiunea din piața auto, determinată de întârzierea livrărilor a permis pieței să mențină prețuri corelate cu nivelul ofertei. Companiile au apreciat mai mult flexibilitatea soluțiilor de închiriere pe termen scurt și mediu pentru a acoperi nevoile imediate de mobilitate și astfel, serviciile de închiriere pe termen mediu au fost soluția ideală pentru companiile care au avut nevoi imediate de transport sau care au avut nevoie de mobilitate temporară până la livrarea mașinilor contractate în leasing operațional.

Un alt factor care a contribuit la rezultatele excepționale din 2022 a fost avansul înregistrat în segmentul serviciului de mașină la schimb în caz de accident. Conform legislației române, șoferii păgubiți în accidente rutiere au dreptul de a solicita un autoturism de înlocuire pe perioada reparației, costul acesteia fiind decontat de asigurarea RCA a șoferului vinovat.

Totodată, menținerea gradului de ocupare al flotei la peste 88%, a contribuit semnificativ la creșterea cifrei de afaceri și a profitabilității acestui segment de afaceri al Autonom Services. Acesta este rezultatul deciziilor de dimensionare optimă a flotei, dar și de eficientizare a modelului de organizare, prin crearea unor flote regionale.

Vânzări Mașini Rulate

Mașinile din parcurile de Închirieri Auto și Leasing Operaţional, ajunse la finalul perioadei de amortizare, devin disponibile clienţilor persoane fizice și juridice, pentru achiziţie.

Veniturile totale din vânzarea vehiculelor rulate s-au ridicat la 120,8 milioane lei, în creștere cu 54% față de 2021, în principal datorită majorării cu 32% a numărului de mașini vândute și a creșterii prețurilor pentru mașinile second-hand, determinate de provocările din lanțul de aprovizionare. Acestea au avut un impact negativ direct asupra disponibilității de mașini noi și un impact pozitiv indirect asupra creșterii cererii pentru mașinile rulate. În ultimul an, așa cum reiese din evidentele noastre, prețurile vehiculelor rulate au crescut cu aproximativ 16.46%, prețul mediu urcând de la 44.692 lei în 2021 la 52.051 lei în 2022 (fără TVA).

Un alt factor care a avut un efect pozitiv în rezultatele diviziei l-a avut și creșterea activității de vânzare a autovehiculelor la export, o linie secundară de business a diviziei, cu 157% generând venituri suplimentare de 95.436.103 lei.

Vânzări Mașini Rulate